Aantal straatkinderen in Kinshasa geschat op 20.000

NIEUWSBERICHT VIA CONGOFORUM.BE

KINSHASA – Het netwerk REEJER (Réseau des éducateurs des enfants et jeunes de la rue) en aanverwante organisaties schatten dat er momenteel zo’n 20.000 straatkinderen zijn in Kinshasa, onder wie 40 procent meisjes. Dat melden Congolese media.

De straatkinderen betalen dikwijls het gelag voor de slechtere sociaaleconomische en culturele omstandigheden in Congo. Ze worden gemarginaliseerd en gediscrimineerd. Volgens de organisaties zijn de kinderen moedig en hebben ze veel potentieel en verbeelding. “Maar ze worden overgelaten aan hun droevige lot, krijgen hun rechten niet en leven door te bedelen en zich te prostitueren.”

De staat probeert zoveel mogelijk straatkinderen te registreren. Het netwerk REEJER hoopt dat het, met de hulp van zijn partners, zal lukken om zoveel mogelijk kinderen in te schrijven.
 
In 2015 herenigde het netwerk naar eigen zeggen 8.000 kinderen met hun families. Deze kinderen werden ingeschreven bij de burgerlijke stand en kregen ook hun geboorteakte.
 
REEJER bestaat sinds 1998. Het verenigt meer dan 160 ‘structuren’ die kinderen trachten te begeleiden en beschermen. De organisaties ijveren ook voor de rechten van kinderen.
 
© CongoForum