Update brute aanslag

Putten, 23 april 2016.

Een paar dagen na het verschrikkelijke nieuws willen we jullie graag weer update geven over de afgelopen dagen. De situatie in Congo is nog steeds erg triest, en gevaarlijk. Met drie van de vier verkrachte dames gaat het naar omstandigheden goed. Met de vierde dame, Naomi is haar naam, gaat het nog niet heel goed, zij kan amper lopen en heeft veel pijn met zitten. Langdurige medische zorg zal noodzakelijk zijn. De 4 getroffen dames gaan om de drie dagen terug naar het ziekenhuis.

De dag na de aanslag is Kuma direct opzoek gegaan naar een nieuw huis waar de dames nu veilig kunnen verblijven. Ons is duidelijk geworden dat we de dames niet meer terug kunnen sturen naar deze gevaarlijke wijk. Dat is te meer duidelijk geworden nu in de nacht van donderdag op vrijdag er weer een poging is gedaan om het Kinshasa House te plunderen. Omdat het huis nu beveiligd was door politie agenten heeft er een schietpartij plaatsgevonden en is een belager gearresteerd. Onvoorstelbaar… en het heeft ons en het bestuur in Kinshasa enorm pijn gedaan dat het geen we in 8 jaar hebben opgebouwd nu in eens kapot is! Als bestuur vragen we ons af: kunnen we verder, zo ja hoe moeten we verder? Natuurlijk lopen we niet weg voor onze verantwoording voor de tienermoeders die we onder onze hoede hebben genomen maar het zal anders moeten! Hoe? Laat de "Grote Regisseur" ons hierin leiden is mijn hoop!

Allereerst hebben we voor de slachtoffers rust, veiligheid en onvoorwaardelijke liefde nodig! Deze periode van rust kunnen we gebruiken om ons te beraden op de toekomst!

Via de NLse ambassade zijn we in contact gekomen met een Congolese organisatie welke gespecialiseerd is in trauma verwerking van seksuele mishandeling. We zijn heel blij dat we de dames deze hulp kunnen bieden. Voorlopig bezoeken de slachtoffers dit bureau dagelijks en we zien hierdoor al wel vooruitgang bij de slachtoffers.

Vanuit verschillende hoeken krijgen we de vraag of mensen wat kunnen doen. We willen de dames zo goed mogelijk slachtofferhulp bieden. De kosten van deze sessies zijn hoog ($300 per sessie), maar het is belangrijk dat de dames goede hulp krijgen bij deze trauma verwerking. Natuurlijk is financiële ondersteuning van harte welkom (bank gegevens kunt u vinden op de site (www.stichting-etike.nl) maar ook een persoonlijke boodschap in het Frans of anders in het Nederlands is van harte welkom. Kuma zal deze wensen en boodschappen de volgende reis meenemen en zal ze voor hen voorlezen. Het zal mooi zijn als er bijvoorbeeld een foto van u bij zit, dat maakt het ook nog persoonlijker. Ik ben van mening dat een "liefdevolle deken van ontferming" vanuit Nederland hen heel goed zou doen en dit een steun in de rug is naar herstel.

 Ik wil u ook vragen om Kuma steun mailtjes te sturen, deze jongen is ook enorm geraakt door de situatie van de afgelopen week! U kunt uw bericht sturen aan: info@stichting-etike.nl

 Tot slot wil ik u bedanken voor de warme en bemoedigende reacties op welke wijze ook ontvangen het doet ons als stichting goed die "warme deken" te ervaren, laten we proberen deze "warme deken" ook over te brengen op de slachtoffers en het bestuur in Kinshasa. 

Ik hoop u in de loop van volgende week nader te informeren. 

Met liefdevolle groet, 

Hanno Kiezebrink 

Stichting Etike.