Ervaringen in Congo Dorien van der Hee (leerkracht)

Alweer een paar dagen terug in Nederland, maar nog met mijn hoofd en gedachten in Congo. Telkens dwaal ik af en denk ik terug aan een enorm indrukwekkende week. Via mijn vriend, Wim Littel, hoor ik al een aantal jaren verhalen over Kinshasa. Hij is via Hanno Kiezebrink betrokken geraakt bij de Stichting Etike en verzorgt met zijn bedrijf, Lti, de mortuaria die heel belangrijk zijn voor de ziekenhuizen en voor werkgelegenheid in Kinshasa. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik de kans kreeg om een keer mee te gaan naar Kinshasa. Ik werk in Nederland als leerkracht op een basisschool en ik vroeg Hanno of ik iets kon betekenen tijdens deze reis. Toen ik hoorde dat er contacten waren met een school, waar een grote behoefte aan boeken is, sprak mij dat als juf natuurlijk direct enorm aan. Met dank aan familie in België, konden wij zaterdag 29 augustus met 4 zware koffers met ruim 250 Franstalige kinderboeken afreizen naar Congo. 

In Congo aangekomen hebben we verschillende projecten bezocht. Rijdend door het enorm drukke, hectische Kinshasa zie je voortdurend hoe zwaar het leven daar is. De bezoeken aan de ziekenhuizen en het tienermoederhuis hebben enorm veel indruk op mij gemaakt. Het is heel bijzonder om de betrokkenheid van Kuma Kabare en Hanno te zien en zij konden mij heel veel vertellen over de Stichting Etike en hun projecten. Wat mij erg aansprak in hun werk is dat ze proberen de tienermoeders en andere mensen die zij ondersteunen zelfredzaam te maken.  Er wordt niet alleen maar uitgedeeld, maar zij krijgen de kans om te werken en er wordt geleerd om voor henzelf en hun kinderen te zorgen. 

Voor mijzelf waren de bezoeken aan de school Ecole Kama een hele mooie ervaring. Wij hebben hier uitgebreid gesproken met de directrice Michelle Kama en andere mensen die leiding geven op de school. Ecole Kama is opgericht door de vader van Michelle en zij zet, samen met meerdere familieleden, de school met heel veel liefde voort. 

Er zitten momenteel ongeveer 240 kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar op de school. Het was erg mooi om te merken met hoeveel liefde er over hun werk en de kinderen gesproken wordt. Ontzettend knap hoe de leerkrachten op deze school met weinig middelen toch kwalitatief goed onderwijs kunnen geven. Er wordt echt met veel passie gewerkt en ik wist al heel snel: Hier gaan de boeken heel goed terechtkomen! 

Een paar dagen later bezochten wij opnieuw Ecole Kama. We hebben een bijdrage kunnen leveren om de plafonds in 2 lokalen op te knappen en we hebben de boeken overhandigd. Dat was een emotioneel moment. Voordat wij de school bezochten, moest de school het doen met ongeveer 100 boeken die eigenlijk wel aan vervanging toe waren en dan komen er opeens een heleboel mooie kinderboeken en informatieboeken bij. Er was een enorme blijdschap en dankbaarheid bij de leiding van de school. 

Helaas, voor mij, hadden de kinderen net vakantie gekregen en heb ik hen niet ontmoet deze week. Voor mij een reden om zeker nog een keer terug te gaan, als dit mogelijk is! We hebben wel afgesproken dat we contact zullen houden. Ik ga vanuit Nederland met mijn groep 8 brieven schrijven naar de kinderen op Ecole Kama. Hopelijk ontstaat er een leuke briefwisseling in het Engels tussen mijn klas en de kinderen daar. Er zijn ook al plannen gemaakt om via Kuma een keer online met elkaar verbonden te zijn. Ik heb beloofd dat, als ik nog een keer terugkom, ga voorlezen uit een Frans boek en een eenvoudig lesje in het Frans ga voorbereiden voor de kinderen daar. Ik ga maar vast oefenen hiervoor en ondertussen probeer ik, samen met Stichting Etike, na te  denken hoe we de school ook in de toekomst blijvend kunnen helpen! Want als je in Kinshasa bent geweest, kun je niet anders, dan wat doen voor de mensen daar. Mijn hart ligt bij kinderen en onderwijs en ik hoop dat we door hen te steunen een klein beetje verschil kunnen maken voor de kinderen. Ik heb gezien dat de school een veilige, rustige omgeving biedt. Kinderen kunnen hier even ontspannen als ze vanuit de harde buitenwereld binnen de muren van de school komen. Daarnaast is het zo belangrijk dat zij goed onderwijs krijgen, zodat hun kansen voor (over)leven in Kinshasa beter worden. 

Ik weet het….misschien een druppel op een gloeiende plaat? Maar veel druppels bij elkaar is wel een emmer vol!

Dorien van der Hee

Deel dit nieuwsbericht