Ontwikkelingen Monique

De 7-jarige Monique Tshilomba werd op 27 november 2021 overgebracht naar ons algemeen ziekenhuis in N’djili vanwege aanhoudende buikpijn. Monique klaagde al ongeveer een week over buikpijn en niet naar het toilet kunnen gaan.

De familie heeft Monique naar een plaatselijk gezondheidscentrum gebracht waar een echo van de buik werd gemaakt. De uitslag was een perforatie-peritonitis, die met spoed behandeld moest worden. Het plaatselijke gezondheidscentrum heeft haar aan het ziekenhuis N’djili overgedragen voor betere zorg.

Bij aankomst in het ziekenhuis van N’djili merkten we dat Monique aanhoudende buikpijn had, dat de ontlasting gestopt was, en dat zij een opgeblazen gevoel in de buik had. Ze had geen eetlust, en verder werd er intense fysieke asthenie en aanzienlijk gewichtsverlies geconstateerd. Monique had een lichaamsgewicht van 22 kg.

De echo werd in het ziekenhuis van N’djili opnieuw gedaan, dit bevestigde de diagnose. Ze heeft een infuus gekregen van zoutoplossing en ringer’s lactaat. Twee dagen na haar opname in het ziekenhuis  van N’djili (29 november 2021) is Monique geopereerd. De ingreep bestond uit het reinigen van de buikholte van fecaliën, daarna het uitvoeren van een ileostoma, een samenvoeging van de 2 delen van de geperforeerde darm op de huid, om de ontlasting naar buiten te kunnen afvoeren.

Ze kreeg intraveneuze en intramusculaire infusies met metronidazol, ciprofloxacine en diclofenac om de pijn te verlichten. Ze was niet in staat om te eten, daardoor heeft ze nog meer gewicht verloren. Twee weken na haar operatie leed ze aan ernstige ondervoeding en bereikte ze een lichaamsgewicht van 9 kg.

Uw betrokkenheid en ook de bijdrage van voedingssupplementen hebben haar in staat gesteld snel te herstellen. In april was haar lichaamsgewicht 12 kg, waardoor ze op 6 april weer geopereerd kon worden. Er werd een end-to-end anastomose uitgevoerd, dat wil zeggen dat de darmen, die ze aan de zijkant van de buik op de huid hadden vastgemaakt, weer werden teruggeplaatst.

Uw bijdrage heeft veel betekend voor de kleine Monique, die bij gebrek aan financiële middelen haar zorg niet zou hebben gekregen. Dankzij uw hulp heeft ze gebruik kunnen maken van een zeer goede behandeling, konden al haar medicijnen aangeschaft worden, luiers gekocht worden voor een goede hygiëne, en kon zij ondersteuning krijgen van voedingsdeskundigen. Ook door de voedingssupplementen die  uit Nederland werden meegebracht, kon ze snel op krachten komen om de tweede herstellende ingreep te ondergaan.

De emotionele en financiële steun, de kleding, het speelgoed dat ze kreeg, maakten haar blij en droegen bij aan haar herstel.

Monique werd in het ziekenhuis opgenomen op 27 november 2021. Op 24 juni 2022 heeft Monique het ziekenhuis weer mogen verlaten. Haar huidige gewicht is 16 kg. Er is een poliklinische controle en een nieronderzoek gedaan. Verder is er nog een buik scan gemaakt en een volledig bloedonderzoek. Alle controles zijn goed verlopen.  Er zijn geen afwijkingen gevonden.

Heel erg bedankt voor alles wat jullie voor Monique hebben gedaan en nog steeds doen!

Deel dit nieuwsbericht