Over Congo

Nederland past maar liefst55 keer in Congo.

CongoNederland
Bevolking64.257.00017.507.126
Levensverwachting mannen45,9 jaar80,4
Levensverwachting vrouwen49,0 jaar83,6
Oppervlakte2.345.000 km²41.543 km²

In de nasleep van de genocide in Rwanda in het jaar 1994, brak er in de Democratische Republiek Congo een conflict uit, welke naar schatting aan 5,4 miljoen het leven heeft gekost. Het is dan ook het dodelijkste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat de oorlog met de ondertekening van de vredesakkoorden in 2003 officieel is beëindigd, gaan de gevechten in Oost-Congo nog steeds door. Etnische conflicten en de natuurlijke grondstoffen waar het land rijk aan is, liggen hieraan ten grondslag.

Corruptie en nepotisme zijn courant en verarmen de samenleving. De levenskwaliteit van de gemiddelde Congolees is thans slechter dan voor de onafhankelijkheid in 1960. Dit is de economische bilan van 60 jaar onafhankelijkheid onder dictators als Mobutu en de clan Kabila.

Het conflict in Oost-Congo wordt gekenmerkt door een aantal schendingen van de mensenrechten, waaronder het gebruik van extreem seksueel geweld.

Verkrachte vrouwen worden niet zelden verstoten door hun eigen man, ze kunnen niet meer trouwen en worden uitgestoten door de gemeenschap. Dit alles leidt tot sociaal isolement en dakloosheid. De massale verkrachtingen ontwrichten de samenleving. 20.000 straatkinderen in Kinshasa (40% meisjes)

In november 2018 zijn er verkiezingen gehouden. Rondom deze verkiezingen zijn er veel spanningen geweest en veel onrust onder de bevolking. Nieuwe President: als gevolg van de verkiezingen is er een nieuwe president beëdigd in de persoon van Felix Tshisekedi. Ook dit proces is niet zonder slag of stoot verlopen.