Brute aanslag op Kinshasa House

Met grote verslagenheid willen we u informeren dat ons opvanghuis voor tienermoeders in Kinshasa op brute wijze is overvallen en beroofd. Vier tienermoeders zijn het slachtoffer geworden van brute barbaarse verkrachtingen.

 

Dinsdag 19 april om 01.00 uur ’s nachts drongen twintig gewapende (jonge)mannen met geweld het Kinshasa House binnen en knevelden de bewaker. De tienermoeders en hun kleine kinderen werden met geweld behandeld, vastgebonden en opgesloten in twee ruimtes. Het huis is daarna volledig geplunderd. Alles van waarde is meegenomen: geld, computers uit het opleidingscentrum, naaimachines uit het naaiatelier, koffers en kleding. Vier van de bewoners zijn op onmenselijke wijze door de overvallers verkracht.

 

Kuma Kabare (op dit moment in Kinshasa aanwezig) is om 2.30 uur gewaarschuwd door omwonenden en is direct ter plaatse gegaan. Met hulp van de politie heeft hij de vrouwen bevrijd en opgevangen. De verkrachte vrouwen staan onder behandeling van het ziekenhuis. Als bestuur hebben we per direct besloten de bewoners van het Kinshasa House elders op een veilige plek onder te brengen.

 

Het is een traumatische ervaring en een ultieme vernedering. En dit heeft meer impact dan de brand in 2014. Hier in Nederland voelen we ons machteloos we kunnen nu op korte termijn niets doen. We moeten ons beraden over de toekomst. Een terugkeer naar het Kinshasa House voor de bewoners zien we (voorlopig) niet zitten.

 

We krijgen al de vraag wat mensen kunnen doen, hierop hebben we nu nog geen antwoord. De eerste zorg is nu de fysieke en mentale situatie van de getroffen bewoners. De geestelijke impact is enorm en “oude wonden” zijn op brute wijze opengereten! 

 

Hier in het westen hebben we instanties als slachtofferhulp ect. maar deze hulp is in Congo niet voorhanden. We moeten “roeien met de riemen die we hebben”.

 

Als bestuur in Nederland hebben we gisteren bij elkaar gezeten en in een ding zijn we eensgezind: We laten deze kinderen nooit vallen, we zullen alles doen wat in onze macht ligt om te proberen deze slachtoffers het vertrouwen in de mensheid terug te geven! We willen blijven bouwen aan een betere toekomst voor deze vrouwen!

Deel dit nieuwsbericht

Ander nieuws